חברה והשקפה

בחירה חופשית. מדוע נדמה לאדם שיש ?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בחירה חופשית. אם נעזוב לרגע אחד את הספרים ונחפש רק את האמת, השאלה המתבקשת היא, מדוע נדמה לאדם שיש לו בחירה חופשית. הרי לכל סיבה יש סיבה שחאתר שקודמת לה, וממילא לא יכולה להיות בחירה חופשית. כי תמיד נשאל מדוע האדם בחר כך ולא אחרת ?! ואם אין סיבה לכל דבר, אז זה עצמו נוגד את הבחירה שהרעיון שלה הוא סיבה ותוצאה. כך, שאם אין סיבה לשום דבר, אז ממילא כל דבר הוא הסיבה של עצמו - ואין משמעות לסיבה / תוצאה ובחירה. ואם יש סיבה לכל דבר, אז יש סיבה גם לכל סיבה, כך שגם כן אין לאדם בחירה חופשית. ז´א איך שלא נסובב את העניין, האדם עושה את מה שהוא רוצה, אך הוא אינו בוחר מה לרצות. אם הוא בוחר מה לרצות, אז מדוע הוא בוחר דווקא כך ולא אחרת ? אם אין סיבה למדוע הוא בחר דווקא X, אז אין בחירה. ואם יש סיבה מדוע הוא בחר דווקא X, אז זה גם אומר שאין לו בחירה, כי הייתה סיבה שחייבה אותו לבחור. מקווה שהבנתם את הרעיון. דעתכם ?

תשובה

שלום וברכה

לכל אדם יש בחירה חופשית להחליט ולבחור כרצונו.

ישנם אכן לאדם דברים מוקדמים וסיבות לרצות לבחור בכך או בכך, אולם הבחירה היא בידיו לעשות או לא.

כגון מי שנוטה לחטא מסוים מצד אחד, ומצד שני הוא יודע שבורא עולם לא רוצה שיעשה זאת, ולאדם יש זכות בחירה דהיינו יש לו את הכוח להחליט אם הוא רוצה להישמר מהחטא או לא.

בברכה - בנימין שמואלי