זמן קרישת הדם אצל תינוק

  • ו' אדר ב' התשע"ו

שאלה

נטען במכון וייצמן שאין ממש בטענה כי שיא הקרישה ביום השמיני: http://davidson.weizmann.ac.il/online/askexpert/life_sci/%D7%9E%D7%AA%D7%99-%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%A9%D7%AA-%D7%94%D7%93%D7%9D-%D7%9E%D7%92%D7%99%D7%A2%D7%94-%D7%9C%D7%A9%D7%99%D7%90%D7%94-%D7%90%D7%A6%D7%9C-%D7%AA%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%A7%D7%95%D7%AA-%D7%9B%D7%A4%D7%99%D7%A8

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

המכון הנ"ל מנוהל בידי קבוצת אתאיסטים שמנסה לקדם את האתאיזם בישראל.

שים לב שהכותב במאמר אינו מציג שום מקורות מדעיים לדבריו. הוא אינו מציג מקורות לבריתות ביום השלישי או החמישי, ולא מציג ציטוטים מדעיים על התפתחות הקרישה בחיי התינוק. הוא כותב באופן כללי, ומנסה לעקור את השאלה ללא הוכחה.

אעתיק לך מתגובה שראיתי שם, הלקוחה מספר המהפך" של הרב זמיר כהן (עמוד 150):‏
ד''ר אילה אברהמוב (אסיא, כרך ג עמ' 384) במאמרה ''בעיות קרישה ודמום ‏ביילוד'':‏
‏''מנגנון הקרישה תלוי בקבוצת חלבונים הנוצרים בכבד, אשר נקראים 'גורמי ‏קרישה' או 'פקטורי קרישה'. גורמים אלה מסומנים במספרים הרומיים (‏I-IIIX) 1-‎‎13‎‏, והם מפעילים זה את זה בשרשרת [בעזרת אנזימים] עד לקבלת הקריש היציב ‏הנקרא 'פיברין'. בימים הראשונים אחרי הלידה אין הכבד בשל עדיין לפעילות זו, ‏וברור שאינו יכול לעמוד במעמסת יתר של פעילות כירורגית. [דבר] היכול לגרום ‏למותו של התינוק עקב דמם מסיבי, ללא יכולתו של התינוק להתגבר על הדמם ‏הזה. באופן פיזיולוגי עד גיל 8 ימים הכבד מתחיל להתאושש, הוא הולך ומתבגר, ‏ותיפקודיו משתפרים, ובגיל 8 ימים קיימת כבר רמה מספקת של גורמי קרישה, ‏ומניעת דמם''.‏
גם חוקרים לא-יהודים כגון ד''ר גיימס ארמנד קוויק, שנחשב לאחת הדמויות ‏החשובות בהיסטוריה של חקר הרכב הדם, הביע את התפעלותו מקשר זה שבין זמן ‏הקרישה למועד ברית המילה. ד''ר קוויק כותב: "אין זה מקרה שלפי דת משה ‏מבצעים את טקס המילה ביום השמיני דווקא".‏
ברור שלא זו סיבת ברית המילה. הסיבה היא רוחנית. אבל בכל מצווה הטביע ‏הבורא גם תועלת גשמית‎.‎

בברכה,
דניאל בלס