חולה שהוסיפו לו שם ונפטר - האם יש לכתוב שם זה על המצבה?

  • י"ט אדר ב' התשע"ו

שאלה

לכבוד הרב, נשאלתי בחולה שהוסיפו לו את השם ישראל ונפטר לאחר זמן האם על המצבה לכתוב את השם הנוסף?? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אם שינוי השם עזר לו להתרפאות ממחלתו, יש להוסיף שם זה על המצבה, אולם אם שינוי השם לא הועיל לו ונפטר ממחלתו, אין שום תוקף לשם שהוסיפו לו, ואין לכתוב שם זה על המצבה.

מקורות: ראה בשו"ת המבי"ט חלק א' (סימן קכה). וע"ע בשו"ת חלקת יעקב (חלק יורה דעה סימן רכט) ובספר ארחות רבנו חלק א' (עמוד שלח) וחלק ד' (עמוד קיב) ובספר שלחן יוסף (עמוד קצ אות רפד) בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, ובספר עלינו לשבח חלק א' (בסוף הספר תשובה מ"ב). אמנם ראה בשו"ת ושב ורפא חלק ג' (סוף סימן קעד) שמנהג אמסטרדם, ששם שנשתנה מחמת מחלה, ישאר בתוקף,  גם אם נפטר מיד אחרי שינוי השם. יעויין שם.

בשורות טובות,

הלל מאירס