חברה והשקפה

ירושה מן התורה

  • י"ט אדר ב' התשע"ו

שאלה

בי"ח אדר (אתמול) פורסמה בעיתון 'ישראל היום' על פסק של בית דין: 20 מיליון מדמי הירושה לשני האחים, לשמונה הבנות - כלום. זה נשמע מאוד מאוד מקומם. האם היהדות האמת מפלה את הבנות בעניין זה? תוכלו להרחיב מעט?

תשובה

שלום וברכה

לא יודע אם הסיפור היה או לא. לפי הסיפור שהם מספרים היה כאן בוררות שכולן הסכימו והיה כאן נאמנות של האח הגדול מטעם כולן ואין לאף אחד להלין אלא על עצמו למה הם חתמו על כך. הסיפור לא נראה לי הכי תמים בעולם.

כיום בדרך כלל הבנות מקבלות מתנה מהאחים וכן יכולות לעכב את חתימתן על צו הירושה, עד שיקבלו סכום כסף סביר.

האמת היא שעל פי תורה רק בנים יורשים והבכור מקבל פי שניים.

הביאור לכך הוא  כדלהלן

תורתינו הינה תורת אמת. ירושה אינה מצב של פיתרון לבעיה דהיינו שנפטר כאן בעל ממון ויש לו נכסים וכעת אנו לא יודעים מה לעשות אם הנכסים ולכן אנו מחליטים לחלק אותם לילדים ואז באה השאלה מה נשתנו בנים מבנות ומה נשתנה הבכור מאחרים. אכן בחוקות הגויים הירושה היא הסדר מוצלח לבעיה שנתעוררת לאחר פטירת בעל הנכסים ואכן אין כל הבדל בין בנים לבנות אצל גויים אף לדין תורה.
 אבל האמת היא שהאדם הנפטר שיש לו נכסים העומק שבדבר הוא שיש לנפשו קשר לנכסיו וכאשר הוא נפטר הנכסים מגיעים למי שנפשו של האבא מצויה בתוכו ומי שהוא שייך שהממון של האבא יעבור איליו. נשמת הבנות שייכת לנשמת הבעל ואף אם בפועל לא נישאו מ"מ עיקר שורשם שייך לגבר אחר ולא לאבא ולכן הנכסים עוברים ראשית לבנים. כמבואר בדברי המקובלים יש לנשמת הבכור חלק גדול יותר מנפש האב מסיבות שונות ולכן הוא מקבל כפליים כי הנכסים עברו איליו פי שניים.
על כן בתורת אמת הבנות לא יורשות כי הקניין  של לנפש בנכסים אינו עובר לבנות.
אולם בכל זאת נהגו לתת לבנות מתנה ממידת חסידות לא כירושה.
בהצלחה,