תורה ומדע

מתי מתחיל יום ביהדות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שמעתי שביהדות היום הבא מתחיל בשקיעה ,חלק אומרים אחרי חצות ,וחלק אומרים שרק בזריחה היום מתחיל... אני מתעניינת כדי לדעת מתי היומולדת העברי שלי נולדתי ב י´ב אלול בשעה 7 וחצי בערב רציתי לדעת האם זה נחשב שנולדתי בי´ג כי זה לאחר השקיעה ולכן העברי שלי הוא י´ג אלול או שזה נחשב עדיין י´ב אלול בגלל שזה לא אחר חצות ולא בשעות הזריחה? אשמח לתשובה שני

תשובה

שלום וברכה

היום מתחיל מצאת הכוכבים, כעשרים וחמש דקות לאחרי שקיעת החמה.

הזמן שבין שקיעת החמה לצאת הכוכבים נחשב לבין השמשות, שהמשמעות הוא ספק אם שייך ליום הקודם או ליום הבא.

ומכיון שביום יב באלול צאת הכובים יוצא בערך בזמן הלידה שלך, אי אפשר לקבוע בבירור אם יום הולדתך חל ביב באלול או ביג באלול.

צריך לקחת בחשבון את שנת הלידה שלך, כי לא בכל פעם השמש שוקעת בי"ב באלול באותה העת, זה תלוי בתאריך השמשי - הלועזי.

וגם צריך לקחת בחשבון שלפי ההלכה יציאת הראש של הילוד נחשבת כבר ללידה. ודקות לפני קביעת הלידה על ידי הרפואה נחשב כבר כלידה לפי ההלכה.

בהצלחה - מנשה ישראל