מה דין אדם שאכל לא כשר ללא ידיעתו

  • כ"ו אדר ב' התשע"ו

שאלה

תחילה, תודה רבה. בבקשה רצינו לברר: בעקבות סיפור המסעדות, לאחר שאנשים אכלו במסעדות בלי לדעת שהבשר מקולקל או לא כשר: 1. מה הדין על אותם שאכלו במסעדות אלו? 2. האם הבנאדם שאכל יצא ידי חובה בחושבו שהמסעדה כשרה, ושקט עם זה? ואם חס ושלום הבשר שהוגש לו על השולחן לא היה כשר והוא אכל, שוב ושוב או כמה פעמים האם יזדמן לו שוב אוכל כשר במקום אחר או שיזדמן לו עקב זה רק בשר לא כשר? 3. האם ייפגעו או לא ייפגעו באותה מידה כל מי ששתה ואכל בצלחות ובכוסות שלו? מה אומרת ההלכה? חשובה לנו מאוד דעתכם ותשובתכם בנושא עדין זה. תודה מראש וחג פסח כשר ושמח.

תשובה

שלום וברכה

ברוך ה' שהבשר הלא כשר נמכר לחנויות טריפה כך שמי שהקפיד על הכשרות לא נכשל.

אולם אם חלילה במקרה אחר, אדם קונה אוכל במסעדה כשרה והמסעדן רימה את הלקוחות ואת הרב המכשיר, הקונה הינו אנוס ואינו נענש על כך כלל, האדם עשה כל מה שיכלתו ואינו אשם בחטא שבא לידו. בכל זאת יבקש מבורא עולם שיטהר את נפשו לגמרי, האוכל הלא כשר הינו כדבר מזהם המטמטם את נפש ואף אם אדם נכשל שלא בידיעתו יכולה נפשו להיפגם ועל כןיתפלל שבורא עולם ינקה אותו מכל טומאה.

בהצלחה,