שבת

טיפול בחולים בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אני עובדת בעבודה טיפולית כמעט כל שבת במעון של ילדים חולים. יש במעון גויות שבת אך בכל זאת יש המון דברים שאני צריכה לעושת מתוקף העבודה שלי. רציתי לדעת מה בסדר ומה לא כדי שאני יוכל בעזרת ה" לשמור את השבת כהלכתה. -כדי להחליף טיטול לילדים יש לי שתי אופציות או להשתמש במגבונים או להשתמש בספוגיות ( שצריך להרטיב אותם וגם בהם יש מעין פעולה של סחיטה).מה עדיף או איזה פיתרון אחר אני יכולה למצוא? -ישנם ילדים שיש להם מכשיר חשמלי שמחובר לעגלה שלהם כי שהם יוכלו לקבל אוכל, האם זה בסדר להזיז אותו? -ישנם ילדים שאני צריכה לחבר לאינלציה, האם חיבור המסיכה לחמצן והדלקת החמצן(שהוא לא חשמלי) נקרא בניית כלי? -האם מותר לי למרוח וזלין לילד כדי שלא יסדקו לו השפתיים? -בסוף המשמרת אני צריכה לדווח לגוית שבת על מצבם של כל אחד מהילדים, אני אומרת לה והיא כותבת, לפעמים היא לא יודעת כיצד לכתוב מילה מסויימת ואז אני צריכה לאיית לה את המילה, האם זה בסדר? - במהלך כל המשמרת אני כל הזמן צריכה לבקש מגויות השבת לעזור לי, לפעמים הם לא מבינות מה אני רוצה אז אני ממש ומרת להם לבוא לעשות כך וכך, האם זה בסדר לומר להן מה אני צריכה בפירוש ם הם לא מבינות את הרמז? תודה רבה רבה!

תשובה

שלום וברכה

עדיף להשתמש במגבונים.

מותר להזיז את הכסא עם המכשיר.

אם אין כל פעילות חשמלית בוודאי אין כל איסור.

אין למרוח וזלין ויש לבקש מגויה שתעשה זאת.

מותר לך לדווח לגויה על כל פעולותייך וכן לאיית לה את המילים כראוי.

מותר לך לצוות לגויה לעשות כל פעולה הקשורה לרווחתם של הילדים, ואין צורך לעשות זאת בדרך של רמיזה, מאחר וכל מלאכות שבת מותרים לעשות ע"י גוי בשבת לצורך חולה, אפילו שאין בו סכנה.

תזכי למצוות - בנימין שמואלי