חברה והשקפה

קביעת הדת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, ברצוני לדעת האם תמיד היהדות נקבעה עפ´י האם או שהייתה תקופה ביהדות שהיא נקבעה עפ´י האב. אבקש אם אפשר גם לשלוח אותי לאסכמתאות בנושא. שמעתי כי עד המאה ה-8 או ה-16 היהדות הלכה לפי האב ולא לפי האם. אשמח לתשובה, אוהד

תשובה

שלום וברכה

אין הדברים נכונים כלל. ומעולם היהדות נקבעה לפי האם ולא לפי האב כפי שקיבלו חכמינו מדור דור עד למשה בסיני.

כך למדו מהפסוק הנאמר בתך לא תתן לבנו ..פן יסיר את בנך מאחרי, בנך הבא מישראלית קרוי בנך, ואין בנך הבא מנכרית קרוי בנך. (וכן פסקו הרמב"ם בפרק טו מהלכות איסורי ביאה הלכה ד´, והטור והשלחן ערוך אבן העזר סימן ח´ סעיף ה´).

התורה הקדושה שניתנה מפי הבורא היא הקובעת מי הוא יהודי. על פי התורה, יהודי הוא רק מי שנולד מאמא יהודיה בלבד. נשמת היהודי מגיעה רק ברחם של אמא ישראלית ולא ברחם של מי שאינה יהודיה.

לפני מתן תורה הלאום נקבע לפי ההורים.

בברכה - בנימין שמואלי