צדוקים לעומת פרושים

  • ה' ניסן התשע"ו

שאלה

שלום, האם זה נכון שהזרם העיקרי שהיה בתקופת בית המקדש השני היו צדוקים? אם כן, יתכן שכהנים מתקופת בית המקדש לא למדו תורה שבעל פה? כי הריי צדוקים האמינו רק בפשט?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הכהנים האמינו בתורה שבעל פה.

הצדוקים היו כת קטנה מאוד של עשירים שקנו את מעמדם מן המלכות הרומית ששלטה בארץ, לכן בני ישראל שנאו אותם ודחו אותם - דווקא משום שהם לא ייצגו את העם, וקנו את הכהונה שלהם בכסף...
כמו כן הצדוקים האמינו שאין עולם הבא, ולכן חיפשו אחרי הנאות העולם הזה - כלים יפים, כסף, עושר, תאוות וכו'. נאמר עליהם שהיו מושחתים.

עם ישראל נשמע רק לחז"ל (שנקראו בשם פרושים), ואפילו עמי הארץ נשאו עיניהם לחז"ל דווקא משום שחז"ל לא רדפו אחרי העושר והתענוגות ולא התגאו על הציבור, אלא הנהיגו את העם על פי התורה האמיתית מדורי דורות.

הצדוקים שרדפו מעמד וכבוד ועושר - שנאו באופן טבעי את חז"ל מסיבה זו והתנגדו להם. והקב"ה הכחיד את הצדוקים מן ההיסטוריה עד שלא נותר מהם זכר ופליט.

ראה בבקשה כאן לגבי תורה שבעל פה:

בברכה,
דניאל בלס