חברה והשקפה

מכירת יוסף ???

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב כתוב בספר בראשית פרשת ויישב פרק לז פסוק כ´ח ויעברו אנשים מדינים סוחרים וימשכו ויעלו את יוסף מן הבור וימכרו את יוסף לישמעאלים בעשרים כסף ויביאו את יוסף מצרימה פרק ל”ז פסוק ל´ו והמדיינים מכרו אותו אל מצרים לפוטיפר סריס פרעה -פרק ל´ט פסוק א" ויוסף הורד מצרימה ויקנו פוטיפר סריס פרעה שר הטבחים איש מצרי מיד הישמעאלים אשר הורידוהו שמה לפי הכתוב מבינים שלא אחיו של יוסף הוציאוהו מהבור אלא המדיינים והם אלה שמכרו אותו לישמעאלים רש´י מפרש שבני יעקב העלו את יוסף מהבור ומכרו אותו לישמעאלים והישמעאלים למדיינים והמדיינים למצרים רשב´ם מפרש בספר מעינה של תורה שרק היה בדעת האחים למכור את יוסף ובינתיים עברו מדיינים שהוציאו את יוסף מן הבור והם אלה שמכרו אותו לישמעאלים ויוצא למעשה שלא מכרו האחים את יוסף מדרש תנחומא מפרש שהאחים הוציאו את יוסף מן הבור ומכרו אותו לישמעאלים שאלתי היא מי הוציא את יוסף מן הבור ? מי מכר את יוסף למי ? ומי מכר אותו למצרים ? ואם אפשר בבקשה להסביר לי בבקשה את הפסוקים מהתורה (כתובים למעלה) אשר סותרים זה את זה

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

לעניות דעתי יש לומר, שהמדיינים משכו והעלוהו מן הבור, ומכרוהו לישמעאלים, אך כשלוחי הישמעאלים, מדיינים אלו הביאו אותו מצרימה, וגם מכרוהו לפוטיפר בשליחות הישמעאלים, מפני שהמדיינים פעלו ועשו הכול למען הישמעאלים ובשליחותם, והרי מפורש שהם היו סוחרים, וכל הפסוקים מוסברים, מיושבים ומתורצים.

ברכה והצלחה;

יעקב משה