חברה והשקפה

לגבי בחירה חופשית

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

השאלה היא פשוטה: האם ניתן להוכיח בצורה כלשהי בעולם שיש בחירה חופשית ? אולי הכל צפוי מראש בלי בחירה חופשית ? איך אפשר להוכיח את הבחירה החופשית ?! לדקלם עד מחר שיש בחירה חופשית, זה לא יוצר בחירה חופשית. אני *לא* טוען שאין *תחושה* של בחירה חופשית. אני רק מנסה להבין האם יש הוכחה שבאמת הבחירה קיימת ? הרי יתכן לדוגמא שהאדם עצמו הוא סוג של יצור חי ללא בחירה אמיתית. ז´א שמישהו אחר בוחר לו מה שהוא יבחר ... בקיצור: איך אפשר להוכיח שקיימת בחירה חופשית אמיתית ולא רק תחושה כזו ? תודה

תשובה

שלום וברכה

ההוכחה היא מכך שבורא עולם נתן לנו תורה ומצוות והבטיח לנו שכר על מעשים טובים ועונש על מעשים רעים, ומכאן מוכח באופן וודאי שיש בחירה לאדם.

ללא בחירה חופשית לא שייך להעניש ולא לצוות.

בברכה - בנימין שמואלי