תפילה וברכות

י´ג מידות וקריאה בתורה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. ראשית ברצוני להודות לצוות האתר על השירות הנפלא שאתם נותנים לציבור. יש לי שתי שאלות אם יורשה לי: 1) בנוגע לי´ג המידות. כידוע בתפילת יחיד אין אומרים את י´ג המידות כמו בתפילה בציבור, אלא ניתן לומר אותן בטעמים. שאלתי היא האם ניתן לומר אותן לא בטעמים, אלא בקריאה רגילה ולא כמעין תפילה או בקשה? בנוסף, האם איסור זה - לגבי קריאת י´ג המידות בתפילת יחיד - מתייחס גם ל´אל מלך יושב´? והאם את קטע זה ניתן לומר בדרך כלשהי ביחיד? (השאלה מתייחסת הן לסליחות והן ל´וידוי ונפילת אפיים´ בתפילה יום יומית). 2) כאשר מתפללים שחרית ביחיד בימי שני וחמישי, מה עושים לגבי הקריאה בתורה? האם אין לקרוא בתורה כלל, ולדלג ל´אשרי´ מיד אחרי הוידוי? או שמא צריך לקרוא בתורה כרגיל ולעשות מעין ´עליה לתורה´ עם חומש, לקרוא ´אל ארך אפיים´ לפני הוצאתו מהספרייה, ´ברוך המקום שנתן..´ עם הוצאתו ולעשות מעין הגבהה כשאומרים ´וזאת התורה´? והאם יש לברך לפני ואחרי הקריאה? תודה רבה ושבת שלום.

תשובה

שלום וברכה

1. מספיק לקרוא את יג´ המידות בניגון כקורא בתורה, ואין צורך דווקא בקריאת הטעמים.

מותר לומר את כל התפילה של א-ל מלך יושב.

2. המתפלל ביחיד אינו צריך לקרות בתורה כלל.

בברכה - בנימין שמואלי