שבת

האם מותר להשיב אבידה שהיא מוקצה בשבת?

  • כ"ג ניסן התשע"ו

שאלה

על פי דיני השבת אבידה ישנו איסור מהתעלמות מאבידה של רעך, ואף אתה חייב לקחת את האבידה לביתך ולנסות למצוא את המאבד. שאלתי היא האם אני מצווה לאסוף את האבידה גם אם מדובר בארנק ומצאתי אותה בשבת? או בשטר שמצאתי בשבת? תודה מראש!

תשובה

שלום רב,

אסור להרים אבידה שהיא מוקצה בשבת, אפילו אם יש עירוב במקום (ראה שלחן ערוך אורח חיים סימן רסו סעיף יג, ביאור הלכה שם ד"ה אסור, שלחן ערוך סימן שו סעיף יב, משנה ברורה שם ס"ק מט, שלחן ערוך הרב חלק חושן משפט הלכות מציאה ופקדון סעיף מ, שו"ת חתם סופר חלק אורח חיים סימן פב, שו"ת מנחת יצחק חלק ה' סימן מב אות יב, ושמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק כ הערה כט).

ומכל מקום יש למוצא להזיז את האבידה ברגלו למקום שמור, ובמוצאי שבת יטלנה ויכריז עליה (ראה ביאור הלכה סימן רסו סעיף יג ד"ה פן, משנה ברורה סימן שח ס"ק יג, וסימן שיא סק"ל, וחזון עובדיה שבת חלק ג' עמודים קסז-קסט).

בברכה,

הלל מאירס