תפילה וברכות

השתחוות בסוף 18

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, כבר שנים שאני משתחווה בסוף תפילת שמונה עשרה בצורה מסויימת שלימדו אותנו בבית הספר ולא מזמן קראתי בילקוט יוסף שההשתחוות היא שונה (השתחוות, שלושה צעדים אחורה תוך כדי ההשתחוות, שמאלה-´עושה שלום´, ימינה- ´הוא ברחמיו´ ואמצע- ´ועל כל ישראל´) ובקשר לזה יש לי כמה שאלות: 1. האם נכון איך שתיארתי את ההשתחוות..? 2. כתוב שבסוף כל ההשתחוות צריך לחזור ג" צעדים בזמן מסוים (כשהחזן בחזרת הש´ץ מגיע לקדושה- אם אני לא טועה פשוט הספר לא מולי....) עכשיו השאלה שלי היא, מה בקשר לתפילת ערבית של שבת- מתי חוזרים ג" צעדים אם בכלל ומה בקשר לתפילה ביחיד- מתי חוזרים ג" צעדים אם בכלל חוזרים.. 3. עד כמה חשובה צורת ההשתחוות? כיוון שהמון אנשים לא משתחווים בדרך הזאת וגם אותי לימדו להשתחוות בצורה אחרת, או שמא יש כמה צורות.... אני מתנצלת מראש על כל השאלות והדקדוקים וברור לי שהעיקר בתפילה זה באמת הכוונה, העניין הוא שמאז שגיליתי את העניין הזה קשה לי להתרכז בחלק הזה של התפילה שהוא חשוב ואני רוצה להסיר את ה´מטרד´ תודה רבה רבה רבה :)

תשובה

שלום וברכה

1. תיארת נכון.

2. נכון שצריך לחזור באמירת קדושה.

במקום שאין חזרת הש"ץ יש להמתין כמה שניות לפני שחוזרים למקום.

3. חשוב מאוד לנהוג כך, למרות שרבים לא יודעים מההלכה.

בהצלחה - בנימין שמואלי