תורה ומדע

קהילות שמיוחסות לעשרת השבטים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בע´ה שלום רב, תודה רבה לכם על פועלכם הענף והאתר הנהדר! יש קהילות בעם ישראל שלא נקראו/ קראו לעצמם בשם ´יהודים´ והם מיוחסים ל´עשרת השבטים האבודים´ למשל: בני ישראל (הודו)- שבטי אשר וזבולון בני מנשה (הודו) - שבט מנשה בן יוסף ביתא ישראל (אתיופיה) - שבט דן א.) איך יחסו את הקהילות הללו לעשרת השבטים בכלל ולשבטים הספציפיים האלה בפרט? ב.) האם אפשר לסמוך על זה לחלוטין? בברכת שנה טובה

תשובה

שלום וברכה

אכן כך. שבטים נידחים אלו שמרו במקומות פזוריהם על הקשר שלהם עם העם היהודי, ועל שם השבט אליו הם שייכים. אי אפשר לסמוך על זה לגמרי מאחר והם נתערבו עם שכיניהם במשך הזמן.

קריאת השם ´יהודים´ נכונה לגבי כל חלקי העם היהודי אף אלו שאינם משבט יהודה. כמו שאמרו חז"ל במסכת מגילה "שכל הכופר בעבודה זרה נקרא על שם יהודה". ולכן כתוב לגבי מרדכי הצדיק במגילת אסתר: איש ´יהודי היה בשושון הבירה ושמו מרדכי ... איש ימיני [משבט בנימין].

בהצלחה - מנשה ישראל