מזוזה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. ברצוננו להחליף את המזוזה הקיימת בדלת הראשית של הדירה. ראשית, רציתי לדעת - איך לקבוע את המזוזה? ידוע לי שבסוף השליש העליון של הפתח. אך האם היא צריכה להיות זקופה וישרה או שמא באלכסון כאשר החלק העליון כלפי פנים הבית? יש לציין שאנחנו ספרדים. עיינתי בסידור (לפי מנהגי הספרדים) ושם רשום לקבוע אותה זקופה וישרה. באתר של חב´ד מצוין שהיא צריכה להיות באלכסון. האם אלו הבדלים בין העדות השונות ועלי לנהוג לפי הכתוב בסידור? בנוסף רציתי לשאול מה עלינו לעשות עם המזוזה הישנה? עם בית המזוזה ועם הקלף? האם לשים את הקלף בגניזה בבית הכנסת? ומה לעשות עם הבית (יש לציין שהוא לא מפואר, ואנחנו לא רואים סיבה לשמור אותו לעצמנו) אך מה יש לעשות איתו- האם פשוט לזרוק אותו? שאלה אחרונה: לפני 2-3 שנים, בסביבות גיל 15, ידי נתקלה בטעות בבית המזוזה בחדרי. הבית נשבר, כך שהקצוות של החלק העליון/החיצוני (זה שמכסה את הקלף מבחוץ ולא זה שצמוד למשקוף) נשארו ממוסמרות למשקוף והחלק הנ´ל, מלבד קצוותיו שהתנתקו ממנו ונשארו מחוברות, נפל על הרצפה וכך גם הקלף. את הקלף החזרנו מיד למקומו והדבקנו את חציו החיצוני של בית המזוזה בחזרה ללא קושי. כעת, כאשר אני יודע שמקרה כזה מחייב צום של האחראי לתאונה, האם עלי לצום על אותו מקרה מצער? ואם כן, מתי? למשך כמה זמן? ובאיזה שעה להתחיל אותו? ומה עוד עלי לעשות במקרה שאצטרך לצום? ואם אין צורך לצום מה יש לעשות? צדקה? או משהו אחר? תודה רבה רבה על העזרה

תשובה

שלום וברכה

הספרדיים מניחים את המזוזה צורה ישרה לגמרי.

אם המזוזה הישנה כשרה אפשר לתרום אותה למשפחה שאין להם את האפשרות לקנות מזוזה ואם אין ידוע לך על משפחה כזאת או שהמזוזה אינה כשרה יש לגנזה.

אין צורך לצום.

בברכה - בנימין שמואלי