סליחות ביום כיפור

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אני מודעת לזה שפגעתי בהרבה אנשים בלי כוונה לכך.. בין אדם לחברו החטאים שעשיתי הבנתי שנמחקים רק עם אני מבקשת סליחה. אבל יש ככ הרבה אנשים שאני צריכה לבקש סליחה וזה בלתי אפשרי כי זה לא אחד שניים אלא המון.. (אם זה במחשבות רעות שבאו לי או מאחורי הגב ..אם זה אנשים שאני היום לא יודעת איפה גרים ואיך להשיג אותם..וכד) מה לעשות במקרה כזה? איך אני יכולה לבקש סליחה מככ הרבה אנשים? ועוד שאלה..האם אני חייבת את יום כיפור בשביל לבקש סליחה או שאם אני אבקש את זה ביום אחר החטא גם ימחק לי?

תשובה

שלום וברה

אין צורך לבקש סליחה על מחשבות.

אין לבקש סליחה על דברים שאינ ידועים לחבר שנפגע ומספיק לבקש סליחה מבורא עולם או לבקש סליחה באופן סתמי שאם חלילה פגעת בו/ה את מבקשת סליחה על הכול.

כל מי שאינך יודעת היכןהוא מתגורר בקשי מבורא עולם שיביא בלבם שיסלחו לך.

את סליחת האדם אפשר לבקש בכל עת ובכל זמן, אולם רוי ביותר לבקש סליחה לפני יום כיפור כדי לבוא ליום כיפור טהורים אולם די בקבלה עצמית שתבקשי סליחה לאחר יום כיפור.

בברכה - בנימין שמואלי