האם כלה צריכה לצום ביום חופתה?

  • ג' אייר התשע"ו

שאלה

שלום, האם גם הכלה צריכה/חייבת לצום ביום חתונתה? ממתי עד מתי? והאם זה כולל גם שתייה? אשמח לקבל פרטים. תודה

תשובה

שלום רב,

1. מנהג האשכנזים שהחתן והכלה מתענים ביום חופתם (רמ"א אבן העזר סימן סא סעיף א), אולם אצל הספרדים לא נהגו בזה (יעויין שו"ת יביע אומר חלק ג' חלק אבן העזר סימן ט, ושו"ת יחוה דעת חלק א' סימן פא ד"ה ברם, וחלק ד' סימן סא).

2. לפי מנהג האשכנזים יש להתענות רק עד אחרי החופה, אפילו כשהיא מתקיימת מבעוד יום. ומכל מקום טוב שיתנו מתחילה שלא להשלים התענית (יעויין רמ"א אורח חיים סימן תקסב סעיף ב ומשנה ברורה ס"ק יב).

ואם החופה נערכת בלילה אחרי צאת הכוכבים, נחלקו הפוסקים האם יש להתענות עד אחרי החופה או שיכולים לאכול מיד בצאת הכוכבים, ולהלכה, אם התענית קשה להם יכולים להקל לאכול מיד בצאת הכוכבים. ולכל הדעות צריכים להיזהר שלא לשתות משקה המשכר קודם החופה (יעויין נטעי גבריאל הלכות נישואין חלק א' פרק ה סעיף יא).

3. התענית כוללת גם שתייה, ומכל מקום מותר לשטוף את הפה במים, וכן לצחצח את השיניים במשחה (נטעי גבריאל שם סעיף יג. וכ"כ בשו"ת שרגא המאיר חלק ג' סימן קג אות ג להתיר לחתן לצחצח שיניים ביום חופתו. וכן ע"ע בספר אשרי האיש חלק אבן העזר חלק א' פרק כא סעיף יא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שחתן יכול לצחצח שיניו או לשטוף פיו בתעניתו, ובתנאי שלא יבלע כלום).

בברכה,

הלל מאירס