´לישב בסוכה´, הנהנין

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. יש לי שלוש שאלות הלכתיות אם אפשר: 1) לגבי חג הסוכות. הבנתי שנהוג לברך בכל יום ´לישב בסוכה´ (בזמן הסעודה, לאחר המוציא), אם הבנתי נכון. אין לנו סוכה בבית, ואני מקפיד לא לאכול יותר מכביצה לחם ועוגות, וכשאני כן אוכל מעל ל´כביצה´ זה בסוכה בבית הכנסת - כך עשיתי בערב החג, בסעודה שלישית של שבת וכו". שאלתי: האם עלי לברך ´לישב בסוכה´ בכל יום, בסוכת בית הכנסת, גם אם איני סועד בה באותו יום? 2) לגבי לחם ועוגות, הבנתי שכאשר רוצים לאכול לחם מעל כ´ביצה´ יש לעשות זאת בסוכה. האם יש גם הגבלת זמן? כלומר, רק אם אוכלים כביצה, בפרק זמן של ´בכדי אכילת פרס´? האם ניתן לאכול לדוגמה 50 גרם לחם, ולאחר הפסקה עוד 50 גרם לחם (מחוץ לסוכה כמובן)? 3) האם ברכה על ´פרי האדמה´ פותרת גם את פירות העץ? לדוגמה: אם ברצוני לאכול עגבניה ואני מברך עליה, האם עלי לברך ´בורא פרי העץ´ כאשר ארצה לאכול תפוח מיד אחר כך? תודה רבה ליאור

תשובה

שלום וברכה

א. אין לברך את הברכה ללא אכילת כביצה פת.

2. בשעת הדחק גדולה יש להקל ולאכול פחות מכביצה ולהמתין בין אכילה לאכילה יותר מ9 דקות.

3. יש לברך שנית על התפוח בורא פרי העץ.

בברכה - בנימין שמואלי