שאל את הרב - כללי

פרשנים וסברות סותרות

  • י"ג סיון התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב. שאלותיי הן אלה: בלימוד תורה ישנם הרבה פשרנים ולכל פרשן לעיתים כמה סברות וכל אלה על אותו הקטע, פסוק, מילה. כיצה יש להתייחס לכל הסברות, האם כולן נכונות? והאם תריך לקחת את סברתם כתורה ממש שאפשר ללמוד ממנה לחיים? וממי לומדים כשיש סברות סותרות? ושאלתי השניה, באם אדם נמצא בחקירה משטרתית ומתבקש להעיד על חבריו שעשו כך או כך, האם חייב להעיד נגד חבריו? ואם כן האם יש דרך להתחמק מכך, משום השלום ומה ששנוא עליך אל תעשה לחבריך? סליחה על אריכות השאלות ותודה רבה על העניה.

תשובה

לכבוד השואל,

כיצד יש להתייחס לכל הסברות, האם כולן נכונות?

- כפי מה שהבנתי מרבותי, מקודם צריך המפרש/ הדרשן לקבל את ההשקפות המסורות לנו מדור דור; ואח"כ יכול לדרוש על פי היסודות האלו בכל מקום שהמילים סובלות את הפירוש. אבל אסור לעשות להיפך: לדרוש מתוך המילים ולבנות מזה יסוד להשקפה חדשה שלא נקבלנו במסורה.

ואם כן, התרוץ לשאלתך, שכל הפירושים נכונים לגבי המסר וההשקפה שאנו למדים מהם.

והאם צריך לקחת את סברתם כתורה ממש שאפשר ללמוד ממנה לחיים?

- לגבי ההשקפה שכלול בפירוש: אם הדורש הוא גדול הדור שאנו מוחזקים בו שקיבל את כל ההשקפות היסודיות המסורות לנו, כן, וכנ"ל.

וממי לומדים כשיש סברות סותרות?

- כנ"ל. וכן אמרו בגמרא (גיטין ו:) ש"אלו ואלו דברי אלקים חיים"; וכפי שלמדתי מרבי במוסר,  הרב שלמה וולבה ז"ל,  שזו נאמר לגבי הלימוד ששניהם מלמדים אותנו, ששני הלימודים הם נכונים.

בברכה,
רב נחום