חברה והשקפה
כשרות דגים שניזונים מדגים אחרים
- י"ב תמוז התשע"ו
שאלה
מדוע דגים לא צריכים שחיטה על ידי שוחט? מדוע אנו אוכלים דגים שניזונים מדגים אחרים (טונה למשל) בניגוד לבשר ועופות שהמותרים בהם אוכלים צמחים בלבד? תודה רבה, אבי
תשובה
שלום וברכה,
מכה בראשו של הדג מעלפת והורגת אותו מיד, מה שאין כן בשחיטה (שהרי אין לדג גרון שאפשר לשחוט). לכן מכה מהירה בראשו נראית כהרג הפשוט והמהיר ביותר לדג.
כמו כן, נראה כי מערכת העצבים של דג אינה מפותחת כמו אצל יונקים. ראיתי במו עיניי דגים שאיבדו חלקים גדולים מהגוף שלהם (בעקבות מחלה), אך המשיכו לאכול ולשחות כרגיל מבלי להבחין בכך.
המחקר לגבי כאב בדגים עדיין שנוי במחלוקת, ומידי כל כמה שנים מתפרסמים בנושא נתונים סותרים.
כך לדוגמה פורסם בחדשות-YNET כתבה בשם: "מחקר חדש: דגים לא חשים בכאב" (10.02.03), בה נאמר: "דגים אינם חשים בכאב. כך עולה ממחקר חדש שבחן את הנוירולוגיה של דגים. המחקר שביצע ג'יימס רוס, פרופסור לזואולוגיה ופיזיולוגיה באוניברסיטת וואיומינג בארה"ב, גילה כי מודעות לכאב תלויה בתפקודים באזורים מסוימים בקליפת המוח, שאינם קיימים אצל דגים. לדברי רוס, שהתפרסמו ב"וושינגטון טיימס", מחקרים קודמים שגרסו שדגים חשים בכאב, בלבלו בין תגובה לגירוי מאיים לבין תחושת כאב. "כאב תלוי במודעות. אדם שמורדם בניתוח, עדיין יגיב פיזית לגירוי חיצוני, אך לא יחוש בכאב. גם תרנגול שראשו נ! כרת, גופו יגיב לגירוי אך הוא לא יחוש בכאב", הוא מפרש".
לעומת זאת, אין כל מחלוקת לגבי יונקים ימיים, כמו דולפינים ולוויתנים - אותם אוסרת התורה לאכול- והם אכן מרגישים ומבינים כאב לא פחות מיונקי יבשה.
כל הדגים אוכלים דגים אחרים, לרוב קטנים מהם. אך יש הבדל בין הדגים הכשרים לדגים האסורים באכילה:
https://www.hidabroot.org/article/185396
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il