חברה והשקפה

שאלות לגבי ´מעם לועז´

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לצוות הידברות, קודם כל , כל הכבוד על האתר, שמבאר הרבה דברים חשובים בקשדר ליהדות. לפני כמה ימים קראתי של ביאור ´מעם לועז´ על ספר בראשית, ומצאתי שם דברים מאוד מוזרים שנרשמו, בעיקר על מבנה העולם. מבקש שתעזרו לי להבין מה הכוונה... 1. הפיסקה המפורסמת ´מתגלגלא בעיגולא ככדור..´ בכלל מתקשר ל-7 תהומות שנבראו ובכל תהום יצורים מוזרים, גמדים וכו?.. מה הכוונה? ואם הכוונה כפשוטה מה המשמעות של זה? 2. מגשימים את גן העדן והגיהנום, ואת המלאכים ששרים לקב´ה, ואפילו אומרים שמתי שהשמש שוקעת יש צבע אדום בגלל הגיהנום. 3. שיש לויתן שמרים עליו את הארץ ולפעמים הוא מתנער אז זה יוצר רעידת אדמה! זה מהדברים המוזרים שקראתי שם... 4. שהשמש מנסרת ברקיע ביום לכן קשה לשמוע אנשים. 5. שהשמש טובלת במים העליונים ולכן מתקררת מדי פעם. היו עוד דברים, אבל אלה העיקריים שאני זוכר.. חשוב לי להבין מה הכוונה ומה התקפות שלהם כי הם כתובים בספרים מאוד עיקריים.. אשמח אם תעזרו, עמית.

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות מאוד;

קשה לי להתייחס לכל אחת ואחת מהשאלות בנפרד, מפני שהדברים ארוכים מאוד, אך בכלליות אשתדל לענות תשובה המספקת בע"ה:

חלק מהדברים הם משל, לשבר את האוזן, המכוונים למושגים רוחניים ומופשטים, וחלק מהדברים יש להם אחיזה ומשמעות פשטנית מציאותית, אלא שבאים לידי ביטוי אצלנו בצורות אחרות, ולדוגמא, אותם יצורים מוזרים, לכאורה הם משל לשדים וכדומה, ולא כמשמעם, וכן הגשמת מלאכים, לא כפשוטו היא.

מאידך, גן עדן - גיהנום, לפעמים יש להם ביטוי ממשי כאן. גם גוון השמש, יכול להיות שייך לחום נורא מסוים בטבע.
לא הכול בעולם ידוע לנו, ולא למדע; עולמנו מלא בחידות סתומות, חתומות ונפלאות.

הצלחה וברכה;

יעקב משה