חברה והשקפה

שפחות במקרא

  • י"ג תמוז התשע"ו

שאלה

מדוע אבותינו נשאו גם שפחות, האם הן היו בנות עמים אחרים? אם הם נשאו אותן מלכתחילה כיוון שהאמהות היו עקרות, מדוע נשארו לאחר שילדו מה היה מעמדן ומעמד ילדיהן. תודה!

תשובה

שלום וברכה,

המושג "יהודים" לא היה עוד בזמן האבות. רק לאחר שהיו שנים עשר שבטים שקיבלו תורה בהר-סיני, אז היה מושג של "עם ישראל" לעומת הגויים.

אברהם אבינו היה אבי האומה. אך הוא הוליד גם את ישמעאל. יצחק הוליד גם את עשיו. היתה מטרה שמן האבות יצאו אומות גדולות שיהיו כאחים המתמודדים בעולם, כאשר יעקב ובניו נבחרו להמשיך את מסורת ה' ולהיות לעם הנבחר.

השפחות היו ברשות האמהות, ולפיכך בניהם משתייכים אחר האמהות הקדושות. מכיוון שלא נבחר עדיין עם ישראל, הרי שמעמד הילדים באותה תקופה נקבע רק לפי רמת הקירבה לה'. עובדה שעשיו נולד מרבקה הקדושה, ולמרות זאת יעקב הצעיר ממנו נבחר להמשיך את זרע ישראל, בעוד זרעו של עשיו נהפך לאומה של גויים.

לעומת זאת, דן ונפתלי נולדו מהשפחה בלהה, ולמרות זאת התייחסו אחר רחל, ונחשבו לבני ישראל לכל דבר ועניין, כי הם דבקו במסורת הקדושה של יעקב ורחל, ולא מרדו בה'.

בברכה,

דניאל בלס