שאל את הרב - כללי

איך קרה שאין שני אישים בתנ"ך בעלי שם זהה?

  • כ"ה תמוז התשע"ו

שאלה

איך קרה שאין שני אישים בתנ"ך בעלי שם זהה?

אשמח לתשובה מורחבת, תודה גדולה!

תשובה

שלום וברכה,

ישנם אישים בתנ"ך בעלי שמות זהים, לדוגמה:

"וידע קין את אשתו ותהר ותלד את חנוך" (בראשית ד, יז), ומאוחר יותר: "ויחי ירד שתים ושישים שנה ומאת שנה ויולד את חנוך" (בראשית ח, יח)

"נתנאל בן צוער" (במדבר ב, ה), ומאוחר יותר: "שמעיה בן נתנאל הסופר" (דברי הימים א, כד, ו).

עם זאת, ישנה סיבה מדוע שמות בדרך כלל לא חוזרים בתנ"ך, והסיבה לכך פשוטה מאוד: מכיוון שהשמות הללו לא היו קיימים קודם לכן! האבות והנביאים המציאו את שמות ילדיהם לראשונה על פי חכמתם וסימנים שראו משמים. לדוגמה "קין" נקרא בשם זה על ידי חוה שאמרה "קניתי איש את ה'".

משה רבנו נקרא בשמו, לאחר שבת-פרעה משתה אותו מן היאור.

"יצחק" נקרא בשם זה, בגלל ששרה צחקה למחשבה שיוולד לה בן.

"יעקב" נקרא בשם זה כי בעת הולדתו אחז בעקב עשיו.

מסיבה זו ניתן למצוא טעם בשמות מקראיים, לדוגמה: "שמע-יה", "אב-רם", "ישע-יה", "אבי-אל", "נתנ-אל", ועוד רבים.

שמות רבים ניתנו בנבואה מהקב"ה, השם אברם שונה לאברהם, שרי שונתה לשרה, יעקב שונה לישראל, ועוד. ובתוך שמות אלה טמונים כוחות וסודות רבים, ולכן נוהגים לקרוא עד היום לילדים על שמותיהם של צדיקים - כדי שניצוצם החיובי ישפיע על בני ובנות ישראל.

בברכה,

דניאל בלס

הרב זמיר כהן - סוד האותיות, לשון הקודש:

ביקורת התנ"ך?! הרב אהרון לוי בהרצאה בלתי נשכחת: