חברה והשקפה

מי אמר את המשפט?

  • ד' אב התשע"ו

שאלה

שלום רב כבוד הרב. מאוד שמח לשמוע את דרשותייך המאירות והמצוינות. המשך כך. אני רוצה להכין משהו יצירתי עם המשפט הבא: "אין הטיפה חוצבת בסלע מכוח עצמתה, אלא מכוח התמדתה". אני מכיר שרבי עקיבא אמר את המשפט הזה אך כשחיפשתי מקורות למשפט ברחבי הרשת גיליתי שתי סברות : האחת שאומרת שבאמת רבי עקיבא אמר זאת והשנייה אומרת שוינסטון צ'רצ'יל אמר את המשפט הזה. השאלה שלי היא מי באמת אמר אותה בוודאות? והאם היא אכן נאמרה בצורה הזו במדויק? ובאיזה הקשר היא נאמרה? במידה ואכן גוי אמר זאת האם אני אוכל עדיין להשתמש בה כמקור להשראה במכתב שאני רוצה לרשום לעידוד ומוטיבציה? והאם אני יכול לרשום את המשפט הזה או כל משפט אחר שנאמר על ידי אומות העולם שיש לו עניין השראתי בעיני ולעשות לו תמונה גדולה למשל בסלון/כניסה לבית/משרד וכדומה? אשמח לתשובה מהירה כדי להתחיל. תודה רבה רבה כבוד הרב.

תשובה

שלום וברכה

אמת אמרו חכמים חכמה בגויים תאמין ומותר להשתמש באימרות של חכמיהם

אבל אימרה זו מקורה מדברי רבי עקיבא כך נאמר באבות דרבי נתן
מה היה תחלתו של רבי עקיבא. אמרו בן ארבעים שנה היה ולא שנה כלום. פעם אחת היה עומד על פי הבאר אמר מי חקק אבן זו אמרו לא המים שתדיר [נופלים] עליה בכל יום אמרו [לו] עקיבא אי אתה קורא אבנים שחקו מים. מיד היה רבי עקיבא דן קל וחומר בעצמו מה רך פסל את הקשה דברי תורה שקשה כברזל על אחת כמה וכמה שיחקקו את לבי שהוא בשר ודם. מיד חזר ללמוד תורה. הלך הוא ובנו וישבו אצל מלמדי תינוקות א"ל רבי למדני תורה אחז רבי עקיבא בראש הלוח ובנו בראש הלוח כתב לו אלף בית ולמדה.

מקורה כמובן בספר איוב ששם מקור הפסוק של אבנים שחקו מים.