תורה ומדע

סימני כשרות בהיפופטם

  • כ"ז אב התשע"ו

שאלה

שאלו אותי לגבי היפופוטם: לכאורה בדיוק כמו החזיר, מפריס פרסה שוסע שסע, אך לא מעלה גרה. וזאת למרות שעל פי התורה והגמרא, החזיר אמור להיות החיה היחידה בעולם המקיימת תכונות אלו בו זמנית (גם פרסה שסועה, וגם לא מעלה גרה). האם זה נכון וכיצד מתמודדים עם שאלה זו?

תשובה

שלום וברכה,

נראה שנתקלת במידע שגוי.

היפופוטם איננו מפריס פרסה. מהסיבה הפשוטה שאין לו בכלל פרסות, אלא אצבעות.

ההיפופוטם הוא יצור בעל ארבע אצבעות גדולות שבכל אחת מהן יש ציפורן. תחתית הרגל של ההיפופוטם עשויה מבשר ולא מציפורן.

ואבאר מהי פרסה:

"פרסה" היא ציפורן קשה בתחתית הרגל (כמו שרואים אצל סוס או עז לדוגמה). כאשר הציפורן הזו מחולקת לשניים - היא נקראת "שוסע שסע".

אצל כל הבהמות הכשרות הציפורן כמובן מחולקת לשניים, לכן הן כשרות. לעומת זאת אצל בהמות לא כשרות כמו סוסים וחמורים, הפרסה נראית כמו מיקשה אחת ולא מחולקת לשניים.

החזיר הוא החיה היחידה שמפריסה פרסה ולא מעלה גירה.

בברכה,

דניאל בלס