תפילה וברכות

שאלות על ארוחות שלא כוללות לחם

  • א' אלול התשע"ו

שאלה

שלם רב, ידוע לי שכאשר אוכלים לחם יש ליטול ידיים ולברך המוציא וברכת המזון, אך שאלתי היא לגבי ארוחות שאינן כוללות לחם. קיבלתי תשובות שונות לשאלה זו, חלק אמרו שכשאין לחם אין צורך בנטילת ידיים, אחרים אחרו שאם אי רואה את דבר המאכל כארוחה אז כן צריך לשטוף ידיים. ברצוני לקבל תשובה חד משמעית, אם אני יושבת לאכול ארוחה גדולה שאינה כוללת לחם, כמו למשל ספגטי עם שניצל וסלט בצד: 1. האם עליי ליטול ידיים? 2. האם עליי לברך על כל דבר בנפרד את הברכה שלו? או שיש סדר מסוים או ברכה אחת שכולל את הכל? 3. במידה ויש סדר מסוים, האם זה חמור לא לפעול לפי אותו סדר? כמובן שאשתדל אך אם אני לא זוכרת או שוגה זה ממש חמור? 4. אותו הדבר לגבי ברכות אחרונות- איזה ברכה אומר אם אכלתי ארוחה כהנ"ל מכל מיני סוגי מזון? 5. האם לפני מעין השלוש ועל המחיה יש ליטול ידיים? 6. לגבי מרק- מרק שכולל גף עוף וגם ירקות- איזה ברכה ראשונה ואחרונה עליי לברך? נ.ב- אני מרוקאית, למקרה שזה רלוונטי לתשובה. תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

1. אין ליטול ידיים.

2. מברכים על כל דבר את ברכתו.

3. סדר הברכות באופן כללי הוא מזונות הגפן העץ האדמה שהכל. אולם בדיעבד אין מעכב אם הקדימת או איחרת ובפרט אם את לא רוצה לאכול כעת אלא מין אחד.

4. על כל סוג וסוג מברכים את ברכתו הנפרדת.

5. לא.

6. מרק עוף שיש בו גם ירקות ברכת מהרק הינה שהכל ועל הירקות יש לברך ברכה בפני עצמה.