תורה ומדע

חוויה חוץ-גופית וחלומות צלולים

  • ב' אלול התשע"ו

שאלה

שלום כבוד ברב ברצוני לדעת מה דעת התורה בתופעות של חוויה חוץ-גופית וחלומות צלולים האם מותר או אסור יש לזה תיעוד זה אמיתי ?

תשובה

שלום וברכה,

חוויה חוץ גופית היא תופעה אמיתית, למעלה מ-30 מיליון איש חוו מוות קליני ויצאו מגופם. ראה:

https://www.hidabroot.org/article/2712

https://www.hidabroot.org/magazine/category/3136

אך איני חושב שראוי לנסות לנסות ליזום יציאה מן הגוף, גם אם אין בכך סכנה פיזית, ישנה סכנה נפשית. קרא בגוגל על תופעה שנקראת בשם "שיתוק שינה". כמעט כל מי שעוסקים במדיטציות כדי לצאת מגופם סובלים לאחר מכן מתופעה זו שרודפת אותם שנים.

בפרט צריך להיזהר מאוד מאוד מכל סוג של מדיטציה שיש בה סמלים או ביטויים (מנטרות) שלקוחים מעבודות האלילים. אתה מוזמן לחפש ספר בשם "מדיטציה יהודית" של הרב אריה קפלן.

כמו כן יש לדעת שרבות מהחוויות הללו מעורבבות עם דמיון, מאחר שהמוח פעיל - מראים לאדם מהרהורי לבו. אמרו חכמים שאין חלום אמת בלי דברים בטלים. כך שגם כאשר אדם יוצא מגופו, עדיין יכולות להתערבב בחוויה שלו דמיונות ושקרים פרי מוחו (מלבד אלה המגיעים ממזיקים).

מכל מקום, אלוקים יתברך ודאי אינו רוצה שתעסוק בנסתרות אשר נועדו לעולם הבא. מסיבה זו התורה אוסרת לתקשר עם מתים.

תורתנו הקדושה מלמדת את היהודי הדרכה בחיים (ספר דברים, י"ח, י"ג): "תמים תהיה עם ה' אלוהיך", ומפרש רש"י: "התהלך עמו בתמימות ותצפה לו... כל מה שיבוא עליך קבל בתמימות ואז תהיה עמו ולחלקו".

לגבי חלומות צלולים - שהוא נסיון לשלוט בחלום, איני רואה בכך איסור, אך הוא התעסקות מיותרת ושמעתי שהיא גורמת אחר כך לעייפות גדולה במשך היום (כי המוח זקוק לחלומות רגילים כדי לנוח, וחלום צלול אינו מאפשר למוח את שעות המנוחה שלו, מה שנקרא בשם REM Sleep). מכל מקום גם מי שעוסק בכך צריך להישמר ולהתרחק ממחשבות אסורות ופרוצות.

"לא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים אחריהם" - האיסור נאמר גם במחשבה, ולא רק במעשה.

בברכה,

דניאל בלס