שבת

האם זה נכון למנוע חילול שבת המוני ע"י הפעלת תחבורה ציבורית בשבת?

  • ה' אלול התשע"ו

שאלה

שלום רב, בעקבות סערת התחבורה הציבורית בשבת ועניין הסטטוס קוו בתקשורת, ברצוני לברר האם במקום שהרבה אנשים יסעו עם רכבם הפרטי ויחללו שבת יותר אנשים אולי עדיף שהתחבורה הציבורית והרכבות כן יפעלו בשבת ובכך זה יצמצם את חילול השבת בכך שפחות כלי תחבורה נוסעים בשבת (ואם יש אפשרות שגויים יעבדו כנהגים אז זה אולי עדיף, למרות שאסור להנות גם מחילול שבת של גוי)? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

אין יכולת לאף אחד בזמנינו חילולי שבת של יחידים, העולם דמוקרטי וחופשי וכל אחד עושה מה שליבו חפץ וכמובן שעל כך נאמר בקהלת פרק יא  (ט) שְׂמַח בָּחוּר בְּיַלְדוּתֶיךָ וִיטִיבְךָ לִבְּךָ בִּימֵי בְחוּרוֹתֶךָ וְהַלֵּךְ בְּדַרְכֵי לִבְּךָ וּבְמַרְאֵי עֵינֶיךָ וְדָע כִּי עַל כָּל אֵלֶּה יְבִיאֲךָ הָאֱלֹהִים בַּמִּשְׁפָּט:

אולם מה שגדולי ישראל מורים לשליחיהם בכנסת היא רק לשמור על הפרהסיא של השבת שלא יהיה חילול ה' כאשר דברים רשמיים של הציבור ושל המידנה מחללים שבת בפרהסיא. חילול השבת בפרהסיא גדולה מביא דינים וקיטרוג לעם ישראל ומסכן את כל העם היושב בציון.