שאל את הרב - כללי

תאוריית המיתרים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב מהי תיאוריית המיתרים בלשון עממית ומה יש ליהדות לומר בנושא, כי ראיתי באיזה מודעה של הרצאה שהנושא מוזכר בזוהר, האמנם?

תשובה

לכבוד השואל,

נא למחול על האיחור בתשובה עקב רוב פניות לאתר.

לפי מיטב הבנתי ניתן להסביר את תיאוריית המיתרים באופן פשוט באופן הבא:

אין "חומר" ה"קוורקים" עומד במצב עמיד אלא הוא נכנס למציאות נתפסת ויוצא ממציאות נתפסת בכל חלק מינמלי של שניה. וכן הדבר חוזר חלילה עד שנדמה לנו כי חומר העולם הוא קבוע פיזיקלי.

אם הגדרה זו צודקת בפשטותו, אם כן יש לנושא הזה מקור ביהדות, כי הרי נמסר לנו בקבלה שעל אף שהעולם נראה כקבוע פזיקלי אין הדבר כן אלא שהמציאות 'נבראת מחדש ונכנסת למציאות בכל רגע ורגע'; וכן איתא בספר "נפש החיים" לרבי חיים מוולאז'ין ז"ל (שדבריו מבוססים ע"פ הקבלה והזוהר הקדוש), תלמיד מובהק להגאון מווילנא ז"ל.

וכן הדבר מוזכר בתפלת שחרית שתקנו לנו חז"ל: "[הקב"ה] מחדש בטובו בכל יום תמיד מעשה בראשית", וכמו שפישו המפרשים, שאין הכונה "בכל יום" ליום דוקא, אלא לכל שניה ולכל חלק המינמלי של שניה.

בברכה,

רב נחום