חברה והשקפה

חלק לעוה"ב

  • ז' תשרי התשע"ז

שאלה

כמה פעמים הזכיר הרב זמיר כהן שהעונש הוא לא נקמה אלא ניקוי אך בשער שלישי בשערי תשובה מבואר שכ"כ קל להגיע למצב שאין לו חלק לעוה"ב איך זה מסתדר. תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אני חושב להציע לכך שני הסברים:

1. העולם הבא מורכב מחלקים רבים מאוד, ויש עוונות וחטאים שאם אדם לא שב עליהם בתשובה, הוא מאבד אחד מחלקיו לעולם הבא. ודומה הדבר לאדם שחסרה לו יד או רגל או עין, שהוא אדם חי ומתפקד, רק בקושי רב יותר מחבריו. כך גם בעולם הבא יכולה הנשמה לאבד לנצח חלק משכרה הרוחני לעולם הבא, כאילו נכרת ממנה יד או רגל. וכך קראתי הסבר על נושא הכרת, שנכרת אותו חלק בנשמה שקשור לאותה מצווה שבה מרדה, והיתה יכולה להתחבר למקור יוצרה בשלמות אם לא היתה חוטאת.

2. ישנם חטאים חמורים שמפסידים את חלקו של האדם בעולם הבא בגלגול הזה, אך הקב"ה שמרחם על האדם מחזירו בגלגול חדש לעולם הזה בכדי לתקן את עוונותיו ולכפר על מעשיו הקודמים ולקיים את מה שלא קיים, כדי שהפעם יהיה לו חלק לעולם הבא. וזה אחד מסודות הקבלה שנוגעים לתורת הנסתר, ואיני זוכר ששערי תשובה עוסק בתורת הנסתר.

בברכה,

דניאל בלס