איזה עונש יש על דיבור לשון הרע

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איזה עונש יש על דיבור לשון הרע, בעולם הבא, תודה

תשובה

שלום וברכה

מלבד עצם הרעה בדיבור לשון הרע עצמו, שזה בעצמו עונש גדול, והשחתת הנפש, וכמעט שאין צורך לעונש, על דרך הנאמר בכתוב `תייסרך רעתך` שעצם החטא הוא העונש הכי גדול, עוד זאת כתב תלמיד האר"י בספר שער הגלגולים (הקדמה כב) וזה לשונו: "וכבר כמה פעמים הייתי עם מורי ז"ל הולך בשדה, והיה אומר לי, הנה איש אחד הנקרא בשם כך, והוא צדיק ותלמיד חכם, ולסבת עוון אחד פלוני שעשה בחייו, הוא עתה מתגלגל תוך אבן זה, או צומח זה, וכיוצא בו, וכמו שיתבאר לקמן. ומעולם לא הכיר בו מורי ז"ל, והיינו חוקרים אחר הנפטר ההוא, ומצאנו דבריו כנים ואמיתיים ואין להאריך בדברים אלו, כי לא יכלם ספר. ולפעמים היה מסתכל מרחוק חמש מאות אמה בקבר אחד, שבין עשרים אלף קברים אחרים, והיה רואה נפש המת הנקבר שם עומד על הקבר ההוא, והיה אומר לנו הקבר ההוא קבור בו איש פלוני ושמו פלוני, ומענישים אותו עונש פלוני, על עון פלוני.

והיינו חוקרים על האיש ההוא, ומצאנו דבריו אמתיים, וכאלה רבות וגדולות לא יכילם רעיון. כי הנה אחר פטירת האדם, נפרעים ממנו על חטאתיו, קודם שיכניסוהו בגיהנם, בהרבה מציאויות של עונש, וכלם נקראים גלגולים. רוצה לומר, כי יתגלגל או בדומם, או בצמח, או בחי, או במדבר. וכמעט רוב בני האדם לא ימלטו מלהתגלגל בגלגולים אלה. והטעם הוא, כי אינו יכול לקבל עונשו, עד שיהיה מוגשם בגוף ונפש, ואז בהתגלגלו שם, סובל ומרגיש הצער ההוא, וע"י כן מתכפרים עונותיו.

ואמנם כפי ערך חטא האדם, כך בחינת אופני גלגולו, אם בצומח, אם בבעל חי. ולכן אפילו הצדיקים ותלמידי חכמים יש קצתם אשר מתגלגלים על דרך הנזכר, מחמת שבחייהם בא לידם איזה עון, הצודק כפי עונש הגלגול ההוא, ואח"כ עולים במעלה הראויה להם, כי בהכרח העוון צריך להומחק, ואע"פ שהוא צדיק גמור, לא יקבל ממנו שום שוחד על מצוה כמו שאמרו חז"ל. ופעם אחת הייתי עם מורי ז"ל, ואמר לי כי היה רואה בעיניו איש אחד, מזמן דור התנאים שמגולגל בעז אחת נקבה, לסיבת שהיה משמש מטתו לאור הנר. והנה נבאר עתה קצת מיני מגולגלים, דע, כי המדבר לשון הרע וכיוצא בו, מתגלגל באבן דומם, כמו שביארנו בענין נבל, שכתוב בו ויהי לאבן, כי תמורת הדבור הוא דומם".

בהצלחה - מנשה ישראל