שבת

התחיל אתה חונן במקום אתה קידשת - האם זה לא סימן טוב?

  • ט"ז תשרי התשע"ז

שאלה

שלום הרב, האם הרב יכול בבקשה לכתוב לי את המקורות לכך שמי שהתחיל אתה חונן במקום אתה קידשת/אתה בחרתנו זה לא סימן טוב והוא צריך לדאוג? תודה רבה.

תשובה

מועדים לשמחה,

כך הובא בבאר היטב אורח חיים (סימן רסח סק"א) בשם השל"ה, שמי שטעה והתחיל תפילה של חול בשבת, ידאג כל השבת, שהוא סימן רע לו, ויהרהר בתשובה. וכיוצא בזה הביא בשלחן ערוך הרב (סימן רסח סעיף ה). וע"ע בקיצור שלחן ערוך (סימן עו סעיף כ) שכתב, שיפשפש במעשיו כל ימי השבוע הבא ויעשה תשובה.

וראה עוד בספר מגיד תעלומה על מסכת ברכות (דף כא עמוד א) שכתב, דהא דאינו סימן טוב למי שאירע לו שטעה והזכיר של חול בשבת הוא דווקא להעוסקים במשא ומתן, והנה בא שבת זמן עסק תורתם, והנה אירע ליה מנהג חול, הנה נראה מזה אשר ח"ו ה' יתברך אין חפץ בתורתו, וכענין ששפך לו רבו קיתון על פניו. מה שאין כן כשאירע הדבר לתלמיד חכם הנה נראה מזה שה' יתברך מתענג כביכול מתורתו חפץ שיתנהג כמו בחול להרבות עסק התורה.

בשורות טובות,

הלל מאירס