תפילה וברכות

האם נשים אומרות "ועל בריתך שחתמת בבשרנו"?

  • י"ז תשרי התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב וחג שמח, כאשר אישה מברכת ברכת המזון נוסח עדות המזרח האם צריכה להגיד "ובריתך אשר חתמת בבשרנו" וכמו כן האם תאמר "נער הייתי וגם זקנתי". האם זו לא עדות שקר חלילה? ובכלל מאיזה גיל אמורים כולם להגיד את המשפט "נער הייתי וגם זקנתי"? תודה רבה וברוכים תהיו

תשובה

מועדים לשמחה,

1. אמנם הרמ"א אורח חיים (סימן קפז סעיף ג) כתב, ונשים לא יאמרו ברית ותורה בברכת המזון, אולם המשנה ברורה (סק"ט) כתב, שמכל מקום בימינו נהגו הנשים לומר גם כן על בריתך שחתמת בבשרנו ועל תורתך שלמדתנו וכו', והכוונה על ברית הזכרים שחתמת בבשרנו, וכן תורתך שלמדתנו על למוד הזכרים שבזכות התורה והברית נחלו ישראל את הארץ. ועוד שגם הנשים צריכות ללמוד מצוות שלהן לידע היאך לעשותן.

וכן מנהג בנות ספרד לומר ברית ותורה בברכת המזון (ראה להגר"ד יוסף שליט"א בספרו הלכה ברורה חלק ט' סימן קפז סעיף ט, שכן פשט המנהג בכל המקומות. וראה באורך בבירור הלכה שם אות ו).

1. גם אישה אומרת נער הייתי וגו'. ובכל גיל היא יכולה לומר כן.

בברכה,

הלל מאירס