תפילה וברכות

עמידת הקהל בעת קדיש

  • כ"ח תשרי התשע"ז

שאלה

שלום:) נהוג אצלנו בבית הכנסת בשבת בעזרת הנשים בעת אמירת קדיש לעמוד, לענות אמן יהא שמיה רבה ולהשתחוות. שמעתי מחברה שאצלה בבית הכנסת לא עומדים ומשתחווים בעת קדיש וזה אפילו אסור כי רק היתומים אומרים, רציתי לדעת מה הדין בנוגע לזה כדי שאוכל לעדכן בעזרת הנשים. תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. לפי מנהג האשכנזים יש לעמוד בשעת אמירת קדיש (רמ"א אורח חיים סימן נו סעיף א. ויעויין משנה ברורה סק"ז שהביא הדעות עד היכן יש לעמוד. וע"ע בספר הליכות שלמה חלק א' פרק ו הערה 48 שלכתחילה אין לשנות ממנהג העולם לעמוד עד סיום הקדיש).

אולם מנהג הספרדים ועדות המזרח שלא לעמוד בקדיש (שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן ד. וע"ע בספרו הליכות עולם חלק א' עמוד צב, שמי שרוצה להחמיר על עצמו ולעמוד בשעת אמירת קדיש, יש אומרים שיש לחוש בזה ליוהרא, ושב ואל תעשה עדיף). ורק אם תפסו הקדיש כשהוא כבר עומד, אין לשבת עד שיסיים עניית "אמן יהא שמיה רבה" עד "דאמירן בעלמא", ואחר כך ישב. וכן בליל שבת נהגו לעמוד בקדיש וברכו שלפני תפילת ערבית, מפני שאז מקבל עליו תוספת שבת. וספרדי שמתפלל עם אשכנזים, נכון שיעמוד איתם בעת הקדיש וברכו (שו"ת יחוה דעת שם).

2. רק החזן כורע כשאומר "יתגדל", וכן ב"יהא שמה רבא", וכן ב"יתברך", וכן ב"בריך הוא", וכן ב"אמן" (שלחן ערוך אורח חיים סימן נו סעיף ד). ולפי דעת הגר"א אפילו החזן יש לו להימנע מלכרוע בקדיש (מעשה רב אות נו). ועל כל פנים הציבור אינו כורע בקדיש.

בברכה,

הלל מאירס