חברה והשקפה

מהו פרי עץ הדעת?ואיזה עץ יש שאוכלים אותו מתים?

  • כ"ט תשרי התשע"ז

שאלה

כבוד הרב שלום. אם התורה היא אמת ואחת מדוע אין הסכמה מהו פרי עץ הדעת(כל זצ"ל אומר משהו אחר).ועוד שאלה באותו נושא איזה עץ שאוכלים ממנו חלילה מתים?

תשובה

שלום וברכה,

התורה היא ודאי אמת, כי היא ניתנה במעמד הר-סיני לפני כל עם ישראל, בנסים גלויים ביציאת מצרים. ה' נגלה לפני כל עם ישראל, ולא רק בפני משה רבנו. גם הביאורים למצוות עברו בעל פה (זו התורה שבעל פה), ובתורה התחייבנו לשמוע לחכמי ישראל שבכל דור ודור: "ועשית ככל אשר יורוך".

ולגבי שאלתך,

עץ הדעת היה בגן-עדן, בתוך מציאות רוחנית שאינה דומה באמת לשום דבר במציאות שאנו מכירים כיום. הפירושים השונים שראית באו לבטא נקודות דמיון שיש בין פרות שאנו מכירים כיום לבין עץ הדעת, למרות שאין אף פרי בימינו שישווה לפרי עץ הדעת, אך ניתן להמחישו בצורת אתרוג וחיטה. חז"ל לימדו שאף גזע עץ הדעת היה אכיל. מובן שאיננו מכירים עצים כאלו.

ישנם בימינו עצים בעלי פרות רעילים כמו אזדרכת מצויה.

חשוב להבין, כשיש פירושים שונים, הדבר אומר שבמציאות היה לדבר שני מאפיינים, וכל פירוש שם דגש אחר. כך לדוגמה, אם תביט על נייר מלמעלה הוא עשוי להראות כמו פס דק, אך מלפנים הוא נראה כמלבן. כל זווית מגלה צורה אחרת של אותו דבר. כך הפירושים מגלים צדדים אמיתיים של אותו דבר, וכל פירוש מגלה צד אחר. ראה כאן ביאור מלא כולל דוגמה:

https://www.hidabroot.org/article/82826

בברכה,

דניאל בלס