חברה והשקפה

השגחה פרטית והרבה שאלות אחרות

  • א' חשון התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב, היום שמעתי הרצאה של אהרון לוי בתוכניתו "וידעת". נאמר שם (למיטב הבנתי) שהרמב"ם זצ"ל אומר כי השגחה אלוקית קיימת רק באדם שדבק במחשבתו בהשם, בעצם צדיק גמור. מה זה אומר עלינו האנשים הפשוטים שעדין לא הגענו לדרגה של "שיויתי השם לנגדי תמיד"? האם יש עלינו השגחה? מלאה? חלקית? שאלות נוספות: 1.מה מטרת אורות התשובה? 2.איך אפשר לעבוד את השם בפשטות עם המרדף הזה אחר מדרגות רוחניות? 3.כיצד הקריבו קורבנות וצדו לפני קבלת תורה האם אכלו טרפות? 4.למה זכה לבן הארמי לשתי בנות צדקניות כרחל ולאה? תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

על שאלה 1.2. עניתי לך לפני כמה דקות.

3. שחטו בהמות טהורות. לא הבנתי מדוע את חשובת שהיו טריפות.

4. לא היתה לו שום זכות. הדברים יבוארו קצת לעומק ואקווה שיובנו כראוי.

בעת חטאו של אדם הראשון היו נשמות קדושות שנפלו בשבי בכוחות הטומאה ובכל דור ודור זוכים כמה וכמה נשמות קדושות להיחלץ מהטומאה ולצאת לאור גדול למקומם הטבעי בקדושה. נשמות לאה ורחל היו שבויות בידי כוחות הטומאה של לבן הרשע ובלידתם זכו להיחץ ממנו ועל ידי נישואיהם ליעקב אבינו יצאו לגמרי ממלתעות הרשע וזכו להכינס לקדושה. על כן אין כאן שום זכות ללבן, להיפך יציאתם לקדושה היתה מכה עבורו שהפסיד נשמות אלו שהיו שבויות אצלו ולא היו חלק ממנו.

בהצלחה,