שאל את הרב - כללי

עין הרע - האיך להנצל

  • ו' חשון התשע"ז

שאלה

שלום, התעניינתי לאחרונה בעניינים של מזל רע והקפדה. תהיתי היכן המקום של זה ביהדות. האם ייתכן שיהודי יהיה מוכנע למזל רע? הרי ישראל מעל המזל. האם ייתכן שיהודי יהיה מוכנע עקב הקפדה של יהודי אחר עליו, מבלי שיהיה לו מה לעשות בנידון? ומה כן אפשר לעשות במקרים כאלו?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

כתב בספר תורת חיים וכן כתב המלבי"ם ענין עין הרע הוא ניצוץ ושפע רע ומזיק היוצא מן העין ומגיע בדבר הנראה אליו; וכפי שזכור לי, זה נגרם על ידי שהמסתכל מצמצם את רצונו הטוב שההשפעה תעבור לזולת, ואינו רוצה שיוטב לזולת בהשפעה רחבה. ואין דבר זה שייך לענין המזלות.

"האם ייתכן שיהודי יהיה מוכנע עקב הקפדה של יהודי אחר עליו?"

כן, וכנ"ל.

"מה כן אפשר לעשות?"

עצה ראשונה, להסתיר השפעה רחבה מעיני הזולת, כדי שלא יבואו להסתכל עליו בעין מצמצמת.

עצה שניה, יש אנשים שעוסקים בהורדת עין הרע על ידי תהליך מסויים עם עופרת.

עצה שלישית, תפלה להקב"ה לביטול עין הרע:

כתב החיד"א (קונטרס שומר ישראל אות י): כל האומר 11 פסוקים אלו המתחילים באות נ' ומסתיימים באות נ', עם הבקשה המצורפת, ניצול מעין הרע ומכישוף:

נֶגַע צָרַעַת כִּי תִהְיֶה בְּאָדָם וְהוּבָא אֶל הַכֹּהֵן:

נַחְנוּ נַעֲבֹר חֲלוּצִים לִפְנֵי ה' אֶרֶץ כְּנָעַן וְאִתָּנוּ אֲחֻזַּת נַחֲלָתֵנוּ מֵעֵבֶר לַיַּרְדֵּן:

נָבִיא מִקִּרְבְּךָ מֵאַחֶיךָ כָּמֹנִי יָקִים לְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ אֵלָיו תִּשְׁמָעוּן:

נָהָר פְּלָגָיו יְשַׂמְּחוּ עִיר אֱלֹהִים קְדֹשׁ מִשְׁכְּנֵי עֶלְיוֹן:

נֶגֶד אֲבוֹתָם עָשָׂה פֶלֶא בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם שְׂדֵה צֹעַן:

נָחִיתָ כַצֹּאן עַמֶּךָ בְּיַד מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן:

נַפְתִּי מִשְׁכָּבִי מֹר אֲהָלִים וְקִנָּמוֹן:

נֵר ה' נִשְׁמַת אָדָם חֹפֵשׂ כָּל חַדְרֵי בָטֶן:

נֹפֶת תִּטֹּפְנָה שִׂפְתוֹתַיִךְ כַּלָּה דְּבַשׁ וְחָלָב תַּחַת לְשׁוֹנֵךְ וְרֵיחַ שַׂלְמֹתַיִךְ כְּרֵיחַ לְבָנוֹן:

נֻדוּ מִתּוֹךְ בָּבֶל וּמֵאֶרֶץ כַּשְׂדִּים  צֵאוּ וִהְיוּ כְּעַתּוּדִים לִפְנֵי צֹאן:

נֹשְׁקֵי קֶשֶׁת מַיְמִינִים וּמַשְׂמִאלִים בָּאֲבָנִים וּבַחִצִּים בַּקָּשֶׁת מֵאֲחֵי שָׁאוּל מִבִּנְיָמִן:

יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתתמלא רחמים עלינו, ותצילנו לנו ולכל בני ביתנו ולכל ישראל מעין הרע ומכל מיני כישוף, ותבריח היצר הרע ממנו, וכשם שפרשת כנפיך על אבותינו במדבר והצלתם מעינא בישא דבלעם הרשע, כן תפרוש כנפיך עלינו ברחמיך הרבים ונהיה מכוסים בֵּמִכְסֵה והנהגה בשמותיך הקדושים, אמן נצח סלה ועד.

בברכה,

רב נחום