שבת

האם מותר לעבור על שבות כדי להציל חברו מביזיון?

  • ט' חשון התשע"ז

שאלה

בשבת הוצמדו מדבקות בכותלי ביהמ"ד ובהן השמצה על אחד המתפללים. ונחלקו הדעות אם מותר להסירן מיד שכן אם נקרא לגוי הרי בכל רגע נשפך דמו, וגם בבושה יש משום חבלה, מה גם שמדובר באיבוד שם טוב. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

נראה שאפשר להוריד מדבקות אלו כלאחר יד, כי אז זה לכל היותר איסור דרבנן, וכבוד הבריות דוחה איסור דרבנן גם בקום ועשה (ראה מסכת ברכות דף יט עמוד ב, ושלחן ערוך אורח חיים סימן שיב סעיף א, ושער הציון סימן שכב ס"ק יב).

ואם אי אפשר להוריד מדבקות אלו כלאחר יד - ראה בשו"ת משנת יוסף חלק י' (סימן עז אות ג) שדן אם יש צד להתיר להוריד מודעה הדבוקה על גבי הכותל כשכתוב בה דברים האסורים כגון לשון הרע וכדומה, והעלה שם, שאם המודעה מונחת במקום שהרגילות להורידם לאחר יום יומיים ואין הרגילות להשאירה לז' ימים כמו שהרגילות בהרבה בתי כנסיות, וכן באופן שהמודעה מצד עצמה ודאי לא תישאר לז' ימים מחמת הלשון הרע שכתוב בה וכדומה אז שייך היתר דהוי תפירה שאינה של קיימא ומותר לקרעה במקום הצורך, ועיין שם עוד מה שכתב בזה. וע"ע בשו"ת בריתי שלום חלק ח' (סימן ד).

בשורות טובות,

הלל מאירס