חברה והשקפה

אברהם אבינו עליו השלום

  • י"ג חשון התשע"ז

שאלה

אברהם אבינו עליו השלום עמד בדעתו מול כל העולם באמונתו ואף העדיף להיזרק לכבשן האש ולא להשתחוות לאלילים. איך , אם כך , ניתן להסביר את העובדה שביקש משרה להציג עצמה כאחותו וזאת לטובתו? וכן איך ניתן להסביר שירד מהארץ בגלל הרעב למרות שהקדוש ברוך הוא הביא אותו לארץ? לא שייך באברהם פחד. הסיבות שמצאתי בפרשנים השונים קלושות ולא נותנות מענה מקיף. האם ניתן להסיק שאפילו אדם בשיעור קומה של צדיק יסוד עולם עלול לטעות ודווקא זה אמור לחזק אותנו בדרכנו מעלה , שלא נתייאש מכישלונותינו בדרך?

תשובה

שלום וברכה

ישנם ביאורים נרחבים על עניננים אלו אבל מאחר ומצאת לעצמך חיזוק בזוית זו של הההסתכלות על הדברים אעתיק את הרמב"ן שמתאימים למה שכתבת

הנה דברי הרמב"ן בראשית י' יב'
 ודע כי אברהם אבינו חטא חטא גדול בשגגה שהביא אשתו הצדקת במכשול עון מפני פחדו פן יהרגוהו, והיה לו לבטוח בשם שיציל אותו ואת אשתו ואת כל אשר לו, כי יש באלהים כח לעזור ולהציל

גם יציאתו מן הארץ, שנצטווה עליה בתחילה, מפני הרעב, עון אשר חטא, כי האלהים ברעב יפדנו ממות ועל המעשה הזה נגזר על זרעו הגלות בארץ מצרים ביד פרעה במקום המשפט שמה הרשע והחטא: