חברה והשקפה

אשת לוט שהפכה נציב מלח

  • י"ח חשון התשע"ז

שאלה

הרמב"ן אומר בפרשת וירא שאשת לוט נהפכה לנציב מלח משום שדבקה במחשבתה במזיקים ובמחלת הדבר וכל מה שהרג שם בסדום. איך מסבירים זאת לפי הידוע כיום למדע שדבר הוא חיידק ואינו מדבק בראיה או מחשבה?

תשובה

שלום וברכה,

הרמב"ן לא כתב בשום מקום שמחלת הדבר הפכה את אשת לוט לנציב של מלח.

מחלת הדבר היא כידוע לכל מחלה מתמשכת ולא מיידית, אך אשת לוט הפכה לנציב מלח תכף ומיד.

אך הרמב"ן כתב שהרעה בסדום ועמורה (מלבד האש והגופרית שהרסו את העיר) - כללה גם מחלות שעברו באוויר, ולכן נדרש מלוט למהר להתרחק מהעיר. זו דוגמה יפה מאוד לידע על וירוסים, שאכן עוברים באוויר.

כמו כן, המחשבה אכן משפיעה על המערכת החיסונית, בפרט חרדות ופחדים, בעקבותם נהיים חשופים לוירוסים ומחלות, והמחלה מתגברת על החולה.

אולם נראה לי שהרמב"ן התכוון בדבריו לסיבת החטא (שנעשית במחשבה) אשר גורמת להבאת הדין משמים (המחלה). כלומר סיבה ותוצאה של שכר ועונש משמים על המעשים שלנו.

בברכה,

דניאל בלס