הלכות ומנהגים
מאיזה גיל רצוי ליטול ידיים של תינוק?
- א' כסלו התשע"ז
שאלה
היי, מאיזה גיל רצוי ליטול ידיים בבוקר פעוט/ ילד/תינוק? והאם 6 פעמים? תודה
תשובה
שלום רב,
מעיקר הדין אין חיוב ליטול ידיים לקטנים אלא מגיל חינוך ומעלה, ומכל מקום ראוי להדר לעשות גם לתינוקות נטילת ידיים בבוקר (3 פעמים על כל יד), משום שהם נוגעים במאכלים, וגם כדי שיגדלו בטהרה ויהיו גידולי קודש.
מקורות: כן מבואר בשלחן ערוך הרב מהדו"ב (סימן ד סעיף ב) ובאשל אברהם (סימן ד סעיף ג, ד"ה לא יגע בידו) שאין חיוב ליטול ידיים לקטנים אלא מגיל חינוך ומעלה. וכן פסקו בשו"ת דברי יציב חלק א' (סימן א) ובשו"ת ציץ אליעזר חלק ז' (סימן ב שאלות ד-ה) ובספר הליכות שלמה חלק א' (פרק כ בדבר הלכה אות כה).
אולם יש עניין ליטול את ידיהם עוד קודם לכן, וכמו שכתב המשנה ברורה (סימן ד סק"י) בשם הפרי מגדים, שיש ליזהר שהקטנים יטלו ידיהם בשחרית כי נוגעים במאכל. ומשמע שגם קודם לגיל חינוך יש להיזהר בזה, דאי לאו הכי לכאורה היה לו להצריך ליטול ידיהם של הקטנים מדין חינוך. ולפי טעם זה יש אומרים שיש להיזהר ליטול ידיים לקטנים מאז שהם מתחילים ללכת, כי אז שייך שיגעו במאכלים בידיהם (ספר הליכות ישראל סימן א בשם הגרי"ז גוסטמאן זצ"ל, וספר פניני תפילה עמוד סד בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל).
והטעם השני מבואר בדברי בעל הפלא יועץ זצ"ל בספרו חסד לאלפים (סימן ד סעיף יג) שכתב, ומה טוב ומה נעים לרחוץ ידי הקטנים המוטלים בעריסה, כדי שיגדלו בטהרה גדולי הקודש. ע"כ. ולפי טעם זה יש עניין להדר ליטול ידיים לתינוקות גם לפני שמתחילים ללכת כדי שיגדלו על טהרת הקודש.
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il