תפילה וברכות

מה משמעות הפסוקים בתהילים פרק קל"ט?

  • ה' כסלו התשע"ז

שאלה

מה משמעות הפסוקים בתהילים פרק קל"ט (פס' ז'-י"ב)? "אנה, אלך מרוחך; ואנה, מפניך אברח. אם אסק שמיים, שם אתה; ואציעה שאול הנך. אשא כנפי-שחר; אשכנה, באחרית ים. גם-שם, ידך תנחני; ותאחזני ימינך. ואומר, אך-חושך ישופני; ולילה, אור בעדני. גם-חושך, לא-יחשיך ממך: ולילה, כיום יאיר כחשיכה, כאורה."

תשובה

מצודת דוד תהלים פרק קלט

(ז) אנה - איה המקום אשר אלך אליה להסתר מרוח כעסך ואנה אברח ממך והוא ענין מליצה והפלגה:
(ח) אם אסק - אם אעלה אל השמים הלא אתה שם ואם אעשה לי משכב בשאול מתחת לארץ הלא הנך גם שם:
(ט) אשא כנפי שחר - אם אמרתי אשא כנפים לעוף חיש מהם בקצה הים כשחר הזה המבהיק ברגע אחת עד קצה העולם:
(י) גם שם - הלא גם באחרית הים ידך תנחני וימינך תאחזני להוליך אותי אחר חפצך ואם כן אברח מידך לידך:
(יא) ואומר - ואם אומר אך חשכת הלילה יחשיך בעדי ובו אסתר:
ולילה - אבל הלילה האיר בעדני ותראני בלילה כמו ביום:
(יב) גם חושך - כי גם החושך לא יחשיך דבר ממך ואליך יאיר הלילה כיום:
כחשכה כאורה - שוים הם למולך זה כזה ואין הפרש ביניהם: