חברה והשקפה

דעת התורה על אוטיזם

  • י"ב כסלו התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב. 1.מהי עמדת הדת לגבי ילדים שנולדו עם אוטיזם ?ולגבי אוטיזם בכלל? 2.האם ישנה עדות כלשהי בתנ״ך ללקות דומה לאוטיזם ? תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה,

1. רבנים מסבירים שילדים שירדו לעולם בתור אוטיסטים, הם למעשה נשמות צדיקים שבאו לתקן תיקונים אחרונים בעולם (וכדי שלא יחטאו שום חטא, ניטלת מהם הבחירה החופשית), לכן יש לכבדם כבוד מיוחד. עם זאת מדובר בנסיון גדול וקשה מאוד לבני משפחתם, וגם נסיון זה קשור לתיקון שעל בני המשפחה לתקן מגלגולים קודמים ולעשות חסד עם נשמתו של האוטיסט.

2. בתורה נאמר (ויקרא פרק יט, יד): "לא תקלל חרש, ולפני עיוור לא תיתן מכשול, ויראת מא-לוהיך אני ה'".

ישנה מצווה לדאוג לנכים ומסכנים. ואנשים בעלי צרכים סיעודיים, נכויות וכדו' - זכו להתייחסות בתורה במצוות רבות שדואגות לחלשים והמסכנים שבחברה, ודורשות להתחשב בהם. מסיבה זו ארגוני חסד רבים כמו עזר מציון הוקמו בידי חרדים.

מבחינה הלכתית -

ישנן הלכות רבות שדנות בדינים של אנשים מוגבלים בשכלם. בהלכה הם נקראים בשמות "חירש", "אילם" ו-"שוטה" - ביטויים הלכתיים אלה נועדו לתאר מוגבלויות וגם לקות שכלית, ונידונו בגמרא ובספרי ההלכה. לפי רמת הלקות - כך הם גם פטורים מעונשים וממצוות. היהדות מלמדת שיש לנהוג בחסד וכבוד לאנשים מוגבלים, ולהזהר בכבודם, שלא לפגוע ברגשותיהם.

בברכה,

דניאל בלס