שבת

האם חובה על המסובים לטעום מיין של קידוש?

  • ט"ו כסלו התשע"ז

שאלה

אודה לדעת מהו המקור המדויק של חובת טעימה מהיין ע"י כל המסובים לפי הגאון רבי יצחק זאב סולוביצ'יק זצ"ל, שהיה אומר כי השומע קידוש מפי חברו, אינו יוצא ידי חובת הקידוש, אלא אם הוא טועם מעט מכוס הקידוש, אבל אם אינו טועם כלל מכוס הקידוש, אינו יוצא ידי חובתו. תודה.

תשובה

שלום רב,

ראה להגר"מ שטרנבוך שליט"א בספר מועדים וזמנים חלק ג' (סוף סימן רמג) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן רסד) שהביא שכן דעת הגרי"ז מבריסק זצ"ל שאין השומע יוצא קידוש ביום אלא אם שומע ונהנה בטעימה מהכוס, וטעמו שעיקר הקידוש (ביום) ברכת הנהנין ולא שייך אלא אם נהנה. יעויין שם.

אולם יש לציין שפשטות ההלכה היא שגם בקידוש של יום אין חובה על השומעים את הקידוש לטעום מהיין, אלא שמצווה מן המובחר שיטעמו כל שהוא, ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן רעא סעיף יד) ומשנה ברורה (ס"ק עא) ותשובות והנהגות שם. וכן דעת הגר"ע יוסף זצ"ל בשו"ת יחוה דעת חלק ה' (עמודים פט-צ בהערה) ובספר הליכות עולם חלק ב' (עמוד כו בהערה) ובספר חזון עובדיה שבת חלק ב' (עמוד קסה). וכן ראה בשמירת שבת כהלכתה חלק ב' (פרק נ סעיף ט וס"ק יח) בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, שרוב הציבור נוהגים להקל בזה.

בברכה,

הלל מאירס