תפילה וברכות

האם צריך לברך ברכה ראשונה בישיבה?

  • ב' טבת התשע"ז

שאלה

צריך לברך בישיבה? ובאיזו ברכה, ברכה אחרונה או ברכה ראשונה? תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

1. ברכה ראשונה לפני האוכל - אפשר לברך בין בעמידה ובין בישיבה (ראה הליכות שלמה חלק א' פרק כ הערה 104 בשם הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, ושו"ת ויען דוד חלק א' סימן ל). אמנם יש נוהגים לשבת בברכה ראשונה, וזהו דווקא כשאוכלים מיושב, אבל כשאוכלים מעומד אין שום עניין לברך בישיבה (שו"ת ויען דוד שם. וע"ע בן איש חי שנה א' פרשת חוקת אות ד, וכף החיים סימן קפג אות נא בשם החסד לאלפים).

2. ברכת המזון חייבים לברך בישיבה (שלחן ערוך אורח חיים סימן קפג סעיף ט), כולל בברכה רביעית (ברכת הטוב והמטיב) למרות שהיא מדרבנן (משנה ברורה שם ס"ק לא). ויש שכתבו, שיש לשבת עד "עושה שלום" כמו עקירת רגליים שבעמידה (כף החיים סימן קצא אות ב בשם הרוח חיים. וראה ארחות מרן חלק ב' פרק יד סעיף יד שהגר"ע יוסף זצ"ל היה מקפיד לשבת בכל ברכת המזון, ואף בברכה רביעית ובאמירת "הרחמן").

3. ברכת מעין שלוש יש לברך בישיבה (שלחן ערוך שם סעיף י. וראה משנה ברורה שם ס"ק לה).

4. ברכת בורא נפשות לא צריך לברך בישיבה (וכן כתבו שו"ת משנה הלכות חלק יא' סימן קנ, ושו"ת רבבות אפרים חלק ח' סימן עו). ויש נוהגים לשבת גם בברכה זו. וזהו דווקא כשאכלו מיושב, אבל כשאכלו מעומד אין שום עניין לברך בישיבה (שו"ת ויען דוד שם. וע"ע בן איש חי וכף החיים הנ"ל).

בברכה,

הלל מאירס