שבת

שטיפת כלים בשבת האם מותר לי?

  • ג' טבת התשע"ז

שאלה

כבוד הרב, האם מותר לשטוף כלים בשבת? אני מודע שעניין איסור שטיפת הכלים בשבת הוא מתוך האיסור להכין משבת ליום חול, אך אני לא חושב שהמקרה אצלי הוא הכנה משבת לחול, ונראה שיש כאן הרבה מתוך הכוונה של האדם. אסביר את העניין שלי, ואשמח לתגובה. . אני אדם המתגורר בינתיים לבד, ומאוד מסודר, כלומר באופן רגיל אני שוטף כלים ברגע שאני מסיים איתם, אחד אחד. וגם כאשר אני מבשל, ובשביל הבישול צריך הרבה כלים, ברגע שסיימתי עם כלי מסוים, אני שוטף אותו, כך שבסוף הבישול, המטבח שלי כבר מסודר ונקי. אני לא שוטף כלים בכדי שהם יהיו נקיים עבור השימוש הבא שלהם, אני שוטף אותם כי כול כלי כשאינו בשימוש צריך להיות נקי, גם אם אין לי כוונה עתידית להשתמש בו. היוצא מן הכלל הם רק כלים שהחלטתי לזרוק לאשפה, שברגע ההחלטה איבדו מערכם, ולא איכפת לי שהם אינם נקיים, כי זה טבע הדברים הנמצאים בזבל. וגם אז, הם הולכים ישר לזבל, ואינם ממתינים מחוץ לזבל. . אז לעניין השבת, אני לא מרגיש בנוח לסיים לאכול, ושהצלחת והסכום אינם נקיים כמו שהיו לפני שהתחלתי את הארוחה. ביום חול לא הייתי מתנהג באופן כול כל רשלני לכלים שלי, אז ביום שבת?? . אני כיום תופש את הכנה משבת לחול קצת אחרת בעניין הכלים, וזו אומרת שאסור לשטוף כלים בשבת כאשר לא בכלים צורך לשבת. . בכוונה לא נכנסתי להתיחסות השונה שבין כלים לפני סעודה שלישית ואחרי סעודה שלישית, כי כמו שאמרתי, אני לא שוטף כלים עבור השימוש הבא, אלא בכדי לסיים את השיטוף הנוכחי. . אם תרצה, תרא את זה כ-חזקה, לכלי יש חזקה של נקיות, כך הוא באופן הרגיל שלו, כך קניתי אותו, כך חזרתי איתו מהמקווה, כך הוא לפני כול ארוחה, וכך הוא אחרי כול ארוחה. כך הוא שאני מתעורר בבוקר, וכך הוא כשאני הולך לישון.... וכך הוא התחיל את השבת. ואשמח שכך גם יסיים את השבת. . אשמח לשמוע את תגובתך בעניין. ואם תתן לי דין חורץ וחד משמעי, אעשה כמו שנאמר, גם על חשבון השקט הנפשי. . בברכה, אדם שם-טוב.

תשובה

שלום וברכה

אם אין לך היכן להניח את הכלים במקום מוסתר עד למצואישבת והם מפריעים לך כאשר אתה רואה אותם בבית, מותר לשטפם בשבת.