האם יש משמעות לשעה שהולכים לישון לגבי צד השינה בתחילת הלילה

  • ו' טבת התשע"ז

שאלה

ב״ה כבוד הרב, אשמח מאוד על תשובה לשאלות: 1. שמע ישראל-שמעתי שכאשר הולכים לישון צריך לישון על צד שמאל, כדי למנוע השפעה של יצר הרע על המחשבות. רציתי לברר האם יש משמעות לשעה שהולכים לישון, והאם לאורך הלילה אפשר להסתובב לצד אחר, כי אני מתקשה ליישם את זה. והאם יש הרצאה בנושא? 2. תיקון הכללי-האם אפשר לקרא אותו כעילוי נשמה לסבי שנפטר באזכרה שלו. האם זה מחייב כמות נוכחים, או שאפשרי שבני המשפחה יקראו כל אחד ממקומו, כי אנו מתקשים להפגש. 3. ברכת המזון-האם היא לא כוללת/פוטרת את מנת הקינוח (פירות/עוגות), האם זה נכון שצריך לברך ברכת המזון לפני הקינוח ולברך על הקינוח בנפרד לפני ואחרי אכילתו.

תשובה

שלום וברכה

ברמב"ם כתוב שבתחילת הלילה ישנים בצד שמאל ולאחר מכן מחליפים לצד ימין. כי העיכול לאוכל שאכלנו לפני השינה עובד יותר טוב כאשר שוכבים בצד שמאל.

2. אפשר לקרוא פרקי תהיליםלעילוי נשמת הסבא ואין מעלה מיוחדת לנשמה בקריאת פרקים אלו דווקא.אין צורך בכמות נוכחים אבל יש מעלה גדולה ל'קרוא תהילים במניין ולומר קדיש.

3. ברכת המזון פוטרת את הקינוח, אבל צריך בדרך כלל לברך ברכה ראשונה.