תפילה וברכות

שאלה לגבי ברכת אשר יצר שעבר 72 דקות

  • ז' טבת התשע"ז

שאלה

בס"ד שלום לכבוד הרב 1. מי שלא היה צריך לנקביו בבוקר, האם מברך בכל זאת אשר יצר או שמדלק וישר אומר אלוקי נשמה שנתת בי טהורה.. ? 2. אני נוהג ליטול ידיים בבוקר, אח"כ להתקלח ולהתארגן ואז לצאת לבית כנסת ליטול שם ידיים ואז לברך על נטילת ידיים.. אשר יצר.. ועד סוף ברכות השחר. האם יש בעיה כלשהי במנהג הזה? 3. לגבי השאלה הנ"ל, אם עברו יותר מ 72 דק מרגע שסיימתי להתפנות ועד שאני מסיים להתארגן ולהגיע לבית כנסת, עדיין יכול ברך אשר יצר או צריך לדלג על הברכה הזו? איך צריך לנהוג? תודה רבה, רועי

תשובה

שלום וברכה

1. אם הוא יודע שיצטרך להתפנות לפני התפילה או שכבר התפנה פעם אחת מהקימה ידלג.

2. מנהג נכון וראוי. אם אתה מתפנה לפני דאתה הולך לבית הכנסת וסביר להניח שלא תתפנה שוב תשמור את ברכת אשר יצר לאמרה בבית הכנסת. אם אתה חושש שיעברו 72 דקות מההתפנות ועד לברכות השחר והינך מבני ספרד, תברך אשר יצר מיד ואין לברך שוב בסדר הברכות.

3.  כל שלא עברו 72 דקות ניתן עדיין לברך אולם לאחר מכן אי אפשר לברך. אולם אם עוד לא בריכת כלל אשר יצר באותו יום תוכל לברך ברכת אשר יצר על הסדר. כפי שכתבנו לעילי, כל שיש ספק שמא יעבור הזמון מההתפנות עד לברכות יש לברך אשר יצר מיד ולא לומר שוב בעת התפילה