תפילה וברכות

למה אין להסתכל על הכהנים בברכת כהנים?

  • כ"ז טבת התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול למה אסור להסתכל על הכהנים בברכת הכהנים? כמו כן: מה קורה למי שכן מסתכל? תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. הטעם שלא מסתכלים על הכהנים בשעת ברכת כהנים הוא כדי שלא יהיה היסח דעת מהברכה. ומן הדין אין איסור אלא רק בהסתכלות מרובה שיכול לבוא לידי היסח הדעת, אבל ראייה קצת מותרת, כי דווקא בזמן המקדש שהיו מברכים בשם המפורש והשכינה הייתה שורה על ידיהם היה אסור אפילו ראייה קצת, מה שאין כן בזמן הזה. ומכל מקום נוהגים גם עכשיו זכר למקדש שלא להביט בהם כלל (שלחן ערוך אורח חיים סימן קכח סעיף כג ומשנה ברורה ס"ק פט).

2. כתוב במסכת חגיגה (דף טז עמוד א) שמי שמסתכל בכהנים בזמן שבית המקדש היה קיים שהיו עומדים על דוכנם ומברכים את ישראל בשם המפורש (שהשכינה שורה על קשרי אצבעותיהם. רש"י) עיניו כהות. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס